A.V.M. Girona
dimarts, de novembre 15, 2005
 

Salut vol que infermeres i farmacèutics atenguin els casos lleus de grip
El Punt / Núria Astorch-Girona

El col·lectiu d'infermeria diu que ni el diagnòstic ni el tractament no formen part de les seves funcions

El Departament de Salut té previst abordar l'epidèmia de la grip d'aquest hivern amb una actuació coordinada entre tots els professionals mèdics i amb una major implicació del personal d'infermeria i dels farmacèutics. En concret, Salut vol que les infermeres dels CAP facin un primer triatge dels pacients i es facin càrrec dels casos lleus de grip. El col·lectiu d'infermeria està d'acord a tenir més protagonisme dins del sistema sanitari sempre que les noves funcions s'ajustin a les seves competències, entre les quals -adverteixen- no hi ha ni el diagnòstic ni la recepta de medicaments.

Per fer front a la pròxima epidèmia de grip, el Departament de Salut ha elaborat un pla d'actuació conjunta i coordinada entre els agents sanitaris -metges de família, infermeres i farmacèutics- que té com a objectiu evitar la saturació dels centres d'atenció primària. L'any passat, l'epidèmia de la grip va generar 2.400.000 consultes mèdiques. En el marc d'aquest pla, l'Institut Català de Salut (ICS) ha enviat als professionals d'infermeria un protocol d'actuació en la grip i el refredat comú. En el protocol s'expliquen els símptomes que s'han de tenir en compte per diferenciar la grip d'un refredat i les pautes que s'han de seguir en cada cas. D'acord amb aquest protocol, els casos més greus són derivats al metge, mentre que dels casos lleus se'n fa càrrec la infermera, que podrà donar consells sanitaris, prendre mesures farmacològiques i facilitar la baixa laboral. El responsable d'atenció primària de l'ICS, Ramon Morera, va puntualitzar que no està previst ni que la infermera faci una recepta mèdica ni tampoc que signi una baixa laboral, sinó que prepari el terreny perquè ho faci el metge. Les reaccions als plans de Salut, però, no s'han fet esperar.La presidenta del Col·legi d'Infermeria de Barcelona, Mariona Creus, va manifestar ahir que tot i valorar positivament que les infermeres juguin un paper més rellevant dins del sistema sanitari, aquest s'ha de situar dins de les seves competències, que, segons va subratllar, no inclouen ni el diagnòstic ni el tractament mèdic. «Sempre hem dit que la infermera és un professional sanitari desaprofitat però no es tracta d'ampliar les seves competències de manera precipitada i desordenada sinó de desenvolupar aquelles que ja té reconegudes i que fan referència per exemple al consell sanitari i a l'atenció domiciliària de pacients crònics», va argumentar Creus. El sindicat d'infermeria Satse es va pronunciar en aquest mateix sentit. A través d'un comunicat, Satse manté que, amb el marc legal actual, les infermeres no podem receptar ni diagnosticar, ni tampoc assumir més càrregues de treball sense augmentar les plantilles. «Salut no pot pretendre descarregar els metges de volum de feina per carregar-lo a les infermeres, que ja es veuen incapaces d'assumir amb garanties el volum actual», exposa Satse.Per la seva part, el sindicat Metges de Catalunya s'oposa al pla d'hivern de Salut perquè considera que aplicar-lo representarà un incompliment de la llei d'ordenació de les professionals sanitàries (LOPS) del 2003 que regula les competències bàsiques del sanitari i reclama a la consellera de Salut Marina Geli un augment de la plantilla del personal mèdic. «El pla deixa al descobert que el pla de xoc de l'atenció primària ha estat només virtual, buit de contingut», va declarar el secretari general d'MC, Patricio Martínez.

Vistiplau dels farmacèutics

El Consell de Col·legis de Farmacèutics de Catalunya, que representa els col·legis de Barcelona, Tarragona, Lleida i Girona, ha valorat molt positivament el pla de Salut per fer front a l'epidèmia de grip. La secretària d'aquest òrgan, Maria Teresa Bassons, va explicar ahir que l'encàrrec que ha donat Salut a les 3.000 oficines de farmàcia de Catalunya és que, en els casos lleus de grip, es faci un primer abordatge amb consell sanitari i, si cal, amb medicaments que no necessitin recepta mèdica. «Es tracta que la farmàcia faci un paper de contenció i intentar d'aquesta manera que no es congestionin els CAP», va argumentar. Bassons va destacar que és el primer cop que s'actuarà de manera coordinada entre tots els agents de la sanitat, amb uns mateixos missatges adreçats a la població i uns protocols d'actuació a seguir per a cadascun dels sectors implicats. «És un gran pas i és positiu», va dir. Les oficines de farmàcia tindran ben aviat a disposició dels usuaris els díptics que l'ICS ha elaborat, en diferents llengües, inclosa l'àrab, amb consells per als pacients sobre el refredat i la grip, i també tindran un pòster penjat sobre el mateix tema. «Des de la farmàcia sempre hem resolt problemes de salut lleus», va afegir-hi Bassons.
 

0.-FEU EL VOSTRE COMENTARI

0 Comentarios:

Publicar un comentario en la entrada

Novetats i informacions de l'Associació de Visitadors Mèdics de Girona. Horaris: Diaria 8.30 - 12.00h / 16.00 - 19.00h Tel: 972 208 482 Fax: 972 223 580 e-mail: avm@grn.es

ARXIUS
de setembre 2003 / d’octubre 2003 / de novembre 2003 / de desembre 2003 / de gener 2004 / de febrer 2004 / de març 2004 / d’octubre 2004 / d’octubre 2005 / de novembre 2005 / de desembre 2005 / de febrer 2006 / de març 2006 /